Når du vælger en ventilator, skal Du være opmærksom på:

Udluftningsventiler i et isolerende termovindue: fordele og ulemper

Image

Som regel er moderne boliger lufttætte på grund af isolerende vægge og termovinduer. Moderne byggematerialer er specielt designet for at bevare så meget varme som muligt. Det er selvfølgeligt ideelt, når man vil spare energi. Desværre giver det ikke et behageligt indeklima, fordi lufttæt isolering eliminerer den normale luftudskiftning.


Sund ventilation er først til stede når der både tilføres frisk luft og fjernes gammel luft. Ventilationsskakte i boliger kan ikke varetage denne funktion, da de ikke får hjælp af fx utætte vinduer. Resultatet bliver kondens på ruderne, luftfugtigheden øges, der kommer skimmelsvamp og Du kan dårligt få vejret.

klapan2.jpg

Hvad kan Du gøre?

Under sådanne forhold må man etablere mekanisk ventilation for at sikre et sundt indeklima, der hvor Du opholder dig. Meget ofte gøres dette ved hjælp af udluftningsventiler i termovinduerne. Denne løsning er billig, men er den effektiv?

Princippet i en udluftningsventil er følgende: I termovinduerne laves sprækker i vinduesrammen, hvorover ventilen monteres, hvilket reducerer isoleringen. Dette giver selvfølgelig frisk luft, men der kommer kold luft ind om vinteren og varm luft om sommeren. Rent faktisk svarer det til, at man åbner vinduet. Med denne form for ventilation, mister man termovinduernes energibesparende funktion.


Men der er et alternativ. I situationer hvor rummet bliver meget koldt eller varmt, og du dårligt kan få vejret, har man udviklet rekuperatoren for ikke at miste dyrbar varme.

Hvad er en rekuperator?

En rekuperator er en varmeveksler der overfører varme fra en kilde til en anden. Det er en af de mest energieffektive og innovative metoder når det gælder ventilation. Den opvarmede luft fjernes fra rummet, og varmen overføres gennem varmevekslerens vægge til den kolde luft, der kommer udefra.

I PRANA rekuperatorer når systemets varmebevarelse op på 91%. Det betyder, at luften udefra kun er 9% koldere end rumtemperaturen. Udluftningsventiler installeret i et termovindue tilfører luft med den samme temperatur som udenfor. Hvis det er -20°C udenfor, vil luft med den samme temperatur komme indenfor. Fordelen ved at anvende en rekuperator er åbenlys: Du vil få ventilation af høj kvalitet og bevare varmen.

I tilgift har PRANA's decentraliserede ventilations-system en varmeveksler af kobber der desuden desinficerer luften.

PRANA's rekuperator er det bedste system for energieffektiv ventilation.

PRANA's rekuperator er et ind- og udstrømnings ventilationssystem ud fra modstrømsprincippet (ind- og udstrømning foregår simultant uden at luftstrømmene blandes). Rekuperatorens kabinet er lavet af ABS-plastic. En højeffektiv varmeveksler af kobber anvendes i rekuperatoren.

Systemet fjerner luft forurenet med mikropartikler fra støv og røg, og tilfører frisk og ren luft udefra. Den ind- og udstrømmende luft strømmer i separate kanaler og blandes ikke. Ved ventilationen foregår der varmeoverførsel mellem kanalerne, hvilket gør systemet energieffektivt hele året rundt. Muligheden for at regulere mængden af luft der tilføres eller forlader rummet, giver øget komfort i rummet.

Hovedformålet med udviklingen af PRANA's varmebevarende ventilations-system var at opnå den højest mulige bevarelse af luftens energiegenskaber. For at få den bedste rensning af den indstrømmende luft, kan man montere et filter i rekuperatorens kabinet. PRANA's rekuperatorer anvender teknologi og materialer, der hjælper med at bevare luftens naturlige egenskaber og alle dens energikomponenter (ionsammensætning, subtile energier). Disse materialer desinficerer luften og bevarer dens naturlige friskhed. En vigtig komponent i et sundt indeklima er bevarelsen af varmen i rummet, hvilket opnås ved at lede varm luft gennem en effektiv varmeveksler – en varme-rekuperator.

Resultatet af det system vi har skabt, giver dig ren desinficeret luft i dine rum og bevarer luftens energikomponenter, inklusive den naturlige ionsammensætning og subtile energier.

scheme-for-site_ru_new_01-2-dk.jpg

Varme rekuperator er den mest moderne energibesparende metode.

Hvis du vælger et konventionelt ventilationssystem, så husk, at rummet vil blive afkølet om vinteren. Det vil ikke ske med et rekuperationssystem.
Rekuperation bliver mere og mere populært. Den varme luft der fjernes fra et rum, overfører varme til den kolde luft, der kommer udefra, gennem varmevekslerens vægge. Takket være PRANA's rekuperator, bliver op til 91% af varmen bevaret af systemet. Det faktum at PRANA's system ikke indeholder filtre gør det muligt at tilføre frisk luft med en energikoefficient på 95-97%. Det betyder at du kan have dejlig kølig luft omkring dig om sommeren, og det er en ekstra gevinst.

For det første kan du nøjes med en mindre kraftig (og derfor billigere) ventilator.
For det andet kan du opnå en betydelig energibesparelse mens den kører (en PRANA rekuperators energiforbrug er i gennemsnit 30 W/t).

Luften i rummet er den samme som i naturen, og det er dette der skaber den nødvendige komfort med en ret lille volumen luftudskiftning. Vi ved at et sundt indeklima er vægge uden mug og skimmelsvamp samt tørre ruder uden kondens. En anden vigtig faktor er energieffektiviteten. Konventionel ventilation står for op til 30% af energiudgifterne om vinteren, og op til 70% om sommeren. Brugen af en rekuperator reducerer omkostningerne til ventilation betydeligt.

I termovinduernes tidsalder har mange af deres ejere høstet bitre erfaringer med astmaudbrud, allergi og andre lidelser i åndedrætssystemet. Det er ikke kun beboerne der rammes, men også selve boligen - mug og skimmel opstår. Det er klart at ophold i sådanne omgivelser ikke kun er ubehageligt. Det kan være decideret skadeligt for helbredet. Fordi lufvejs-sygdomme har direkte relation til dårlig ventilation, opstår det logiske spørgsmål: Hvilke ventilationssystemer og rekuperatorer løser det grundlæggende problem og giver os luft af en høj kvalitet? Hvad vil være den rette og mest effektive ventilation?

Der er et klart svar til dette spørgsmål: et direct flow decentraliseret ventilations-system med rekuperation – en rekuperator.

pic0235-clear.png

PRANA's rekuperator er den bedste løsning til ventilation.

PRANA's ventilationssystem er en mulighed for at løse vigtige ventilationsproblemer, idet der tages hensyn til åndedrættets fysiologi hos levende organismer - organismer som behøver tilstedeværelsen af energi-komponenter i luften. Lad os se på fordelene ved at bruge en PRANA varme-rekuperator:

Brugen af en kobber varmeveksler – en varmerekuperator. Kobber, der er antiseptisk, forhindrer ophobning af skadelige bakterier i enheden. Kobber nedbrydes ikke, det ruster ikke og det har en af de højeste varmelednings-koefficienter.

• I produktlinjen til privatboliger overstiger mængden af indstrømmende luft mængden af udstrømmende luft for at forhindre dannelsen af omvendt træk.

• Der behøves kun én PRANA rekuperator i et rum for at undgå dårlig luft fra køkkenet og badeværelset. Du vil derimod behøve to reversible ventilatorer i et rum for at opnå den samme effekt.

• Simultan ind- og udstrømning.
• Kompakt størrelse – hele enheden er skjult i væggen - kun ventilationsspjældet er synligt.

• Enkel og hurtig installation. Eksperter kan installere rekuperatoren på to timer uden at ødelægge vægge og inventar.

• Praktisk kontrolsystem med tænd/sluk-knap eller fjernbetjening.

• Betydelig besparelse på energibudgettet.

• Tilfører luft og bevarer de naturlige energikomponenter - “Prana”.

• Ingen filtre, hvilket ville øge udgifterne til materialer og vedligeholdelse.

• Nem vedligeholdelse af systemet.
• Fravær af støj om natten.
• Kvalitetsgaranti.
• Fair, overkommelig og konkurrencedygtig pris i forhold til kvaliteten.