Lejlighed ventilation

Hvorfor behøver Du ventilationssystemer i lejligheder, huse og sommerhuse?

Har du nogensinde bemærket hvordan din velvære afhænger af kvaliteten af den luft Du indånder? I den friske luft i en skov, i en park eller ved havet, føler du dig stærkere med mere energi og i godt humør. Men i et lukket rum der ikke har været udluftet i lang tid, kan Du få hovedpine og føle dig svag og træt. Læger kalder denne tilstand for træthedssyndromet og anbefaler at man åbner vinduerne og lufter ud minimum før man går i seng. Det er mangelen på ilt (mangel på ventilation) der fører til denne tilstand.

Førhen lagde man ikke så meget vægt på ventilation, i designet af de fleste etageejendomme. I bedste fald var der kun ventilationsskakte på badeværelset og i køkkenet, og ventilation kunne kun foregå ved at man åbnede vinduerne. Situationen med ventilation var den samme i private huse. I forhold til energiforbruget var det en katastrofe for budgettet om vinteren. Så det har været nødvendigt at lede efter energibesparende løsninger, når man skulle ventilere lejligheder og huse, så varmen i rummene ikke forsvandt med ventilationen. En af disse løsninger er, at anskaffe en rekuperator.

150-1-750x750.jpg

Hvordan får man den korrekte ventilation i en lejlighed?

PRANA's rekuperation er et ventilations-system i en lejlighed eller et hus, der benytter varmen fra udstrømningsluften til at opvarme den indstrømmende luft om vinteren.

scheme-for-site_ru_new_01-2-dk.jpg

Kobber-varmeveksleren neutraliserer mikroorganismer og behøver ikke ekstra vedligeholdelse. Som resultat får Du opvarmet frisk og ren luft udefra. Desuden kræver systemet ikke en kompliceret installering eller specielle evner.

pranamotazh2-dk.jpg

Fordelen er en samtidig ind- og udstrømning af luft.

PRANA's rekuperatorer er designet på en sådan måde, at indstrømningen af frisk luft og udstrømningen af gammel luft i et rum foregår samtidigt i separate kanaler, uden at luftstrømmene blandes i ind- og udtaget eller inde i arbejdsmodulet. Dette er en ekstra fordel når Du køber en PRANA rekuperator. Dette giver en uovertruffen rekuperation (varmegenvinding) på op til 93%.

montaj4.jpg

Det er almindelig kendt, at den bedste ventilation er den man glemmer lige efter installeringen. Med en PRANA rekuperator vil du glemme alt om fugt, skimmelsvamp og hovedpine, mens Du samtidig sparer på varmeudgifterne.

Fejl der kan opstå, når du installerer en ventilator derhjemme.

Tegningerne herunder viser eksempler på UKORREKT og KORREKT ventilation i en lejlighed, et hus eller et sommerhus.

nepr_vent1_dk.jpg
nepr_vent2_dk.jpg
nepr_vent3_dk.jpg

Andre ventilationssystems kan også opvarme den udefrakommende luft uden at vinduerne åbnes. Fx en luftbehandlings-enhed. Sådan et system forsyner rummene med frisk luft via naturlige trykforskelle. Det svarer faktisk til et vindue på klem. Så der er ingen energibesparelser og den gamle luft fjernes ikke fra rummet.


Der findes også såkaldte varme-ventilatorer. Luft trækkes ind i en radiator, varmes op og kommer ind i rummet. Det er klart med sådan et design, at luften ikke har tid nok til at blive ordentlig opvarmet, hvilket ikke giver ventilation men kun træk. Desuden er der en stor risiko for at systemet fryser til om vinteren, fordi selve ventilatorenheden ofte monteres udenfor og ikke er ordentligt isoleret .


Visse producenter tilbyder at installere ekstra varmelegemer i luftbehandlings-enheder. Det løser problemet med kold luft kommende udefra om vinteren, men det er selvfølgelig ikke en økonomisk løsning overhovedet, fordi den kolde luft opvarmes med et højere energiforbrug til følge. Faktisk svarer sådan en løsning til, at man installerer hårtørrere i væggene.


Hvis Du er i tvivl om du skal købe en PRANA rekuperator eller en reversibel ventilator, så kan du læse mere om fordelene ved PRANA's ventilationssystem versus reversible ventilatorer på siden “PRANA versus reversible ventilatorer”.